Åseby

Tjörn - Åseby 12 - Kållekärr

En smakfullt renoverad och bevarad 1800-tals idyll med närhet till havet

Välkommen till ett klassiskt bohuslänskt dubbelhus med gott om historia i väggarna. Bostadshuset är byggt kring 1890 och var då mangårdsbyggnaden till en av Tjörns största gårdar. På tomten ligger också en traditionell källarvind med en användbar matkällare där under. Huset har genomgått omfattande renoveringar de senaste åren, dock har man bevarat den gamla stilen på ett smakfullt och funktionellt sätt för att passa vår tid. Med hjälp av lokala snickare och med specialbeställda snickerier har husets ursprungliga detaljer behållits. Huset går fint att bo i året om eller nyttja det som fritidshus som de nuvarande ägarna. Här finns alla möjligheter att njuta av en lummig trädgård, salta bad eller mys framför kakelugnen. Närhet till fin badplats, golfbana, rid och vandringsleder.

Sammanfattning

Typ:
Fritidshus
Boarea:
182 kvm
Biarea:
16 kvm
Tomtarea:
1349 kvm
Rum:
7 varav 4 sovrum
Pris
3 795 000 kr, utgångspris
Byggår:
1909

Planlösning

En liten grusväg leder dig fram till Åseby nr 12. Här möts du av en lummig och uppvuxen trädgård med prunkande syrener, blommande äppelträd och fågelkvitter. Det charmiga huset med anor från 1880-talet bjuder på en vacker nyrenoverad glasveranda. Det finns även flera olika uteplatser att njuta av fika eller middagar ute i det fria i den avskilda trädgården på ca 1 400 kvm.

När du kommer in i den inbjudande hallen ligger badrummet på vänster sida och trappan till övre plan till höger. Badrummet är utrustat med badkar och tvättmaskin. Fortsätter du fram genom hallen kommer du till det stora lantköket med vedspis och bakugn, allt nyligen renoverat med varsam hand för att bevara den gamla stilen. Det finns även plats för ett mindre matbord vid fönstret. Är ni lite fler som vill sitta till bords är det matsalen som gäller. Ett rum med fint ljusinsläpp och en vacker kakelugn. I rummet bredvid ligger vardagsrummet även det ljust och fint och med kakelugn. Via den inre entrén och de ursprungliga pardörrarna kommer du ut till den underbara nyrenoverade glasverandan. En ljuvlig sommarbonad plats att njuta av årets varmare månader. På entréplanet finns också en kammare som idag används som gästrum och ytterligare en trappa upp till övervåningen.

På andra våningen finns tre härliga sovrum, ett större med gott om förvaring och två lite mindre. Här uppe ryms även ett stort öppet allrum med takbjälkar och en öppen spis med insats. Från hallen kommer du ut på en balkong med inbjudande utsikt.

Från vardagsrummet kan du gå ut på stora trädäcket med gott om plats för såväl matbord, solstolar och planteringshörna. När solen gassar kan du hoppa på cykeln och vara snabbt nere vid havet. Här finns det kommunala badet Gunneby med sandstrand, badbrygga och toaletter. Och alldeles i närheten finns även Tjörns fina golfbana för den som vill aktivera sig.

I Kållekärr finns matbutik, apotek, vårdcentral, kollektivtrafik och skola. Tjörn har mycket fint att erbjuda om du vill se dig omkring. Besök gärna Akvarellmuseet i Skärhamn, ta båten över till pittoreska Åstol eller ta en tur till Klädesholmen för att äta lite sill eller andra godsaker från havet. Omkring Kållekärr finns även fina strövområden, vacker natur och svampskogar.
Dessutom har du närhet till hela bohuslän med dess fisketraditioner och skärgårdsmiljö. På en timma kommer du till Orust, Marstrand eller Lysekil. Närheten till Göteborg är också en fin möjlighet om du vill pendla eller kombinera ett boende i stan med fritid på Tjörn.

Missa inte tillfället att förvärva den här bohuslänska husdrömmen.
Varmt välkommen på visning!

Övriga byggnader

Källarvind om ca 30 kvm med en andvänbar och charmig matkällare under.

Enklare carport finns på fastigheten.

Elbilsladdare och fiber är installerat.

Säljarens tankar och tack

Kära Fina ,
Tack för att jag & hela min familj fått förvalta ditt barndomshem under 13 härliga år .
Det känns som jag känner dig genom alla berättelser som människor du mött har återberättat , din lilla handskrivna kokbok , bläckpenna, diplom, finhatten  t om din vackra säng står kvar på källarvinden,
du gick inte omärkt förbi någon & absolut inte mig.
Senast förra veckan knackade en äldre man på som började redan som 10åring att vara dräng här på gården , du var rättvis ,hade skarp blick, hårt arbetande  & var så snäll mot honom .

Det var din far Petter & mor Inger som byggde ekonomibyggnader runt 1880 & manbyggnaden 1891 , gården lär varit den 6e största ( 1914) här på Tjörn.
Även din farfar & farmor var bosatta på Åseby . Dina små bröder dog tidigt & du växte upp med din tre år yngre syster  Charlotta Augusta f 1879 .
Vagnslyktorna finns kvar & ni var tydligen finklädda i vitt när Petter spände häst & vagn för att hälsa på släkten i Tångeröd , Tyfta el
kyrkbesök i Stenkyrka.  

När din mor dog & din far gifte om sig flyttade du till Gravlångshålan men köpte sedan tillbaka Åseby med ditt arv när även din far gick bort .
Du kom att skänka mark till kommunen som idag är en ljuvlig vandringsled i vår närhet , du skänkte pengar till sjukstugan en vilo- paviljong, du kämpade för att få till en förlossningshem & du skapade en sjukvårdsstiftelse på vår Ö .
När du blev till åren så sålde du ditt kära hus med dig själv som inventarie så du kunde bo kvar till din sista dag.
Du ligger begravd på Stenkyrka med din kära syster men du lever kvar här på gården precis som jag tror du planerade .
Vilken stark kvinna du var .
Så tack igen Josefina Petersdotter
Vänligen
ÅsebyLena

Det finns mer att läsa på Pinterest
ÅSEBY Josefina Pettersson f 1876
& jag har massor mer att berätta .

Fakta

Fastighetsbeteckning
ÅSEBY 1:20
Boarea
182 Kvm enligt fastighetsregistret
Biarea
16 Kvm enligt fastighetsregistret
Tomtarea
1 349 Kvm enligt fastighetsregistret
Fasad
Trä
Tak
Tegel
Plåtarbete
Målad plåt
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Grundläggning
Torpargrund
Grundmur
Natursten
Vatten och avlopp
Enskilt vatten och avlopp. Djupborrad brunn och kammarbrunn
Eldstad
Två stycken kakelugnar, vedspis samt murad öppen spis
Fönster
2-glas
Uppvärmning
Luftvärmepump från 2022, direkt el samt två stycken kakelugnar, vedspis samt murad öppen spis
Ventilation
Självdrag
Tv- internetutbud
Fiber
Ekonomi
Begärt pris
3 795 000 kr, utgångspris
Driftkostnad
El
11 000 kr/år
Sotning
514 kr/år
Samfällighet
1 200 kr/år
Vatten/Avlopp
1 519 kr/år
Renhållning
3 084 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Kommentar
Har förbrukat ca 5 300 kwh/år
Driftskostnader totalt
20 328 kr/år
Pantbrev
5 st om totalt 150 000 kr
Värdeår
1955
Taxeringsår
2021
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde byggnad(er)
1 473 000 kr
Taxeringsvärde tomt
633 000 kr
Taxeringsvärde totalt
2 106 000 kr
Total fastighetsskatt/-avgift
9 287 kr

Visningar

Söndag

11

juni

Söndag 11/6

Kl: 13:00 - 14:30

Visningsanmälan krävs

Mäklare

Markus Berg

Fastighetsmäklare

0706-78 30 15 markus@gofab.se
Inspekterat

Besiktigat

Denna bostad är besiktigad. Kontakta mäklaren för mer information.

Dokument & länkar

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.